Lokalni Herosi

Projekt realizowany w ramach konkursu “Lokalni Herosi 100 inicjatyw przedsiębiorców na 100-lecie niepodległości” zakłada zaaranżowanie wspólnej przestrzeni, jaką będzie innowacyjny plac zabaw. Chcemy, aby nowy plac zabaw był w pewien sposób wyjątkowy, tzn. pozwalał szkolić dzieciom różne umiejętności. Chcemy podzielić go na tematyczne strefy. Cały plac zabaw będzie wyposażony w serię Wspaniałe Światy. Wspaniałe Światy przenoszą zabawę na zupełnie nowy poziom, gdzie wodze fantazji puszczane są na każdym kroku! Oparte na innowacyjnych i oryginalnych konstrukcjach, Wspaniałe Światy tworzą obszary, na których dzieci mogą doświadczać fenomenalnych przygód.

[su_button url=”https://www.herosiprzedsiebiorczosci.pl/project/multikreatywna-fabryka-zabawy/” target=”blank” style=”flat” background=”#0ba546″ size=”10″ center=”yes” radius=”0″]ZAGŁOSUJ[/su_button]

Jedną ze stref będą Wspaniałe miasta – bardzo duże i wielofunkcyjne wieże, które doskonale będą się prezentowały na dużej, otwartej przestrzeni. Dzięki swojemu doskonale zaprojektowanemu wyglądowi przenoszą dzieci w odległe czasy, otwierając tym samym bramy niekończących się przygód i historii.

Dzieci nie powinny mieć najmniejszych problemów z przeniesieniem się do świata fantazji, ponieważ rozmiar konstrukcji, wykorzystane w niej kształty, kolory i ogromna ilość szczegółów sprawiają, iż osoba wierzy, że rzeczywiście znajduje się w danym miejscu. Wspaniałe Miasta: opracowane w oparciu o 3 motywy (Metropolia, Średniowiecze i Amazonia) dające dzieciom podstawę do tworzenia scenariuszy zabaw, a umiejscowienie niektórych elementów na oszałamiającej wysokości 7 metrów na pewno dostarczy dodatkowych emocji. Kolejną strefą zabaw będzie Pionowy Świat: ścieżki wspinaczkowe, do przebycia których wymagane jest wykorzystanie wielu umiejętności. Pionowy Świat oparty jest na założeniach dyscypliny zwanej “Parkour”, która polega na wykorzystywaniu przeszkód w otoczeniu miejskim do wspinania się, skakania i wykonywania różnych innych akrobacji. Dzięki zróżnicowanemu ułożeniu elementów (w poziomie, pionie i skosie), Pionowy Świat dostarcza interesujących wyzwań, których pokonanie z pewnością będzie źródłem satysfakcji. Przejście od jednego modułu do drugiego wymaga wykazania się zwinnością i siłą, tym większą jeśli zamiarem jest pokonanie większej ich ilości. Trasę można wydłużyć za pomocą innych elementów łączących takich jak: sieci, drążki wspinaczkowe i pomosty. Daje to możliwość dopasowania stopnia trudności i rodzaju ćwiczeń, które dziecko będzie mogło pokonać w trakcie zabawy.

Następna strefa zabaw to Zawieszony Świat: dostarcza dzieciom wielu interesujących i przyjemnych wyzwań, które wykonują zawieszone nad ziemią. Przenoszenie zabawy nad ziemię wymaga wymyślenia nowych zabaw i zarządzania powierzchnią i wysokością. Oznacza to konieczność wykreowania trójwymiarowej przestrzeni z własnymi, unikalnymi elementami zabaw, gdzie uczestnik zabawy nigdy nie dotyka ziemi, a sama zabawa wymaga od niego równowagi i samokontroli. „Zawieszony” odnosi się nie tylko do urządzeń zabawowych, ale również do ich użytkowników i sposobu w jaki z nich korzystają. Dzieci mają do swojej dyspozycji fantastyczny szlak zabaw w zawieszeniu, który pokonywać mogą w dowolny dla siebie sposób (o ile nie będą dotykać ziemi). Pomiędzy elementami Zawieszonego Świata umieścić można „gniazda”, w których dzieci będą mogły chwilę odpocząć przed wyruszeniem w dalszą drogę. Wspaniałe Światy to doskonałe rozwiązanie dla dzieci uwielbiających przygody w wyimaginowanych krainach.

[su_custom_gallery source=”media: 319,339,338,337,336,335,334,323″ width=”120″ height=”120″ link=”lightbox” title=”never”]